
تست شخصیت NEO و تفسیر نتایج
پرسشنامه NEOPI-R یکی از آزمون های شخصیتی است که بر اساس تحلیل عوامل ساخته شده است و از جدیدترین ابزارها در زمینه شخصیت است که توسط مک کری و کاستا در سال 1985 تحت عنوان پرسشنامه شخصیتی NEO معرفی شد.
این تست به منظور عملی کردن مدل پنج عاملی شخصیت ساخته شده و چارچوبی از صفات اصلی شخصیت ارائه می دهد که در خلال چهار دهه گذشته بسط و گسترش یافته است.
تحقیقات متعدد و گوناگون نشان می دهد که این عوامل جامع بوده و می تواند شخصیت افراد را در جهات گوناگون تبیین نماید. هر یک از عوامل به وسیله گروهی از صفات مرتبط با یکدیگر تعریف شده اند. این صفات مرتبط با یکدیگر به عنوان صفات فرعی نامیده شده و مجموع این صفات حیطه یک عامل را تشکیل می دهند. جمع اندازه های این صفات، اندازه های یک عامل را تشکیل می دهد.
با توضیح وضع فرد در هر یک از عوامل پنج گانه می توان یک شرح جامع فراهم نمود که بتواند وضع عاطفی، اجتماعی، تجربی، نگرشی و انگیزشی فرد را مشخص سازد. مقیاس های حیطه نئو عوامل شخصیت را در این سطح اندازه می گیرد و مقیاس های صفات فرعی تحلیل گسترده تری براساس اندازه های خاص صفات در داخل هر یک از عوامل ارائه می دهد.

5 عامل بزرگ شخصیت شامل موارد زیر می باشند:
- روان نژندگرایی(N)
موثرترین قلمرو شخصیت تقابل سازگاری یا ثبات عاطفی با ناسازگاری یا روان نژندگرایی میباشد. متخصصان بالینی انواع گوناگونی از ناراحتی های عاطفی چون ترس اجتماعی، افسردگی و خصومت را در افراد تشخیص میدهند، اما مطالعات بیشمار نشان میدهد افرادی که مستعد یکی از این وضعیت های عاطفی هستند احتمالا وضعیت های دیگر را نیز تجربه میکنند. تمایل عمومی به تجربه عواطف منفی چون ترس، غم، دستپاچگی، عصبانیت، احساس گناه و نفرت مجموعه حیطهN را تشکیل میدهد. هر چندN چیزی بیشتر از آمادگی برای ناراحتی های روانشناختی دارد. مردان و زنان با نمره بالا درN مستعد داشتن عقاید غیرمنطقی هستند و کمتر قادر به کنترل تکانشهای خود هستند و خیلی ضعیفتر از دیگران با استرس کنار می آیند.
- برون گرایی(E)
برونگراها البته جامعه گرا بوده اما توانایی اجتماعی فقط یکی از صفاتی است که حیطه برونگرایی دارای آن است. علاوه بر آن، دوست داشتن مردم، ترجیح گروه های بزرگ و گردهمایی ها، باجرأت بودن، فعال بودن و پرحرف بودن نیز از صفات برونگراها است. همچنین سرخوش، پرانرژی، و خوشبین نیز هستند. مقیاس های این حیطه به طور قوی با علاقه به ریسکهای بزرگ در مشاغل همبسته است. هر قدر که نشان دادن مشخصات برونگراها آسان است به همان اندازه نشان دادن ویژگی های درونگراها مشکل است. در برخی از توصیف ها درونگرایی باید به منزله فقدان برونگرایی در نظر گرفته شود. تا به عنوان ضد برون گرایی.
- گشودگی به تجربه(O)
به عنوان یک بعد اصلی شخصیت، گشودگی به تجربه خیلی کمتر ازE و N شناخته شده است. عناصر گشودگی به تجربه چون تصور فعال، احساس زیباپسندی، توجه به احساسات درونی، تنوع طلبی، کنجکاوی ذهنی و استقلال در قضاوت، اغلب نقشی در تئوری ها و سنج شهای شخصیت ایفا نمودند. اما به هم پیوستگی آنها در یک حیطه وسیع و تشکیل عاملی از شخصیت به ندرت مطرح بوده است. اشخاص منعطف هم درباره دنیای درونی و هم درباره دنیای بیرونی کنجکاو هستند و زندگانی آنها از لحاظ تجربه غنی است. آنها مایل به پذیرش عقاید جدید و ارزش های غیرمتعارف بوده و بیشتر و عمیق تر از اشخاص غیرانعطاف پذیر هیجان های مثبت و منفی را تجربه میکنند.
- دلپذیر بودن(A)
همانند برونگرایی، دلپذیربودن از تمایلات بین فردی است. یک فرد دلپذیر اساساً نوعدوست است، او نسبت به دیگران همدردی کرده و مشتاق است که کمک کند و باور دارد که دیگران نیز متقابلاً کمک کننده هستند. درمقابل، فرد غیردلپذیر ستیزه جو، خودمدار و شکاک نسبت به دیگران بوده و رقابتجو است تا همکاری کننده.
- باوجدان بودن(C)
تعدادی از تئوری های شخصیت بخصوص تئوری روانپویایی به کنترل تکانه ها توجه دارند. در طول دوره رشد اغلب افراد یاد میگیرند که چگونه با آرزوهایشان کنار بیایند و ناتوانی در جلوگیری از تکانه ها و وسوسه ها کلا نشانه ای از بالا بودنN در میان بزرگسالان است. کنترل خود، همچنین میتواند به مفهوم قدرت طرحریزی خیلی فعال، سازماندهی و انجام وظایف محوله به نحو مطلوب نیز باشد. تفاوتهای فردی در این موارد اساس با وجدان بودن است.

اگر تصمیم دارید رشته روانشناسی را برای مقطع ارشد انتخاب کنید بهتر است در این انتخاب تأمل بیشتری داشته باشید؛ چرا که موضوع این رشته خود ما انسان ها هستیم و مقداری از علاقه در همه ی ما طبیعی است و یک علاقه ی عمومی، دلیل کافی برای انتخاب «تحصیل» در این رشته نیست.
اهمیت این موضوع فقط مربوط به تغییر رشته ای ها نیست، بلکه داوطلبان فارغ التحصیل کارشناسی همین رشته را نیز در برمی گیرد. گاهی انگیزه هایی برای انتخاب رشته روانشناسی مطرح می شود که دلیل کافی برای تحصیل در این رشته نیستند؛ دلایلی از قبیل: کمک به دیگران (که رسیدن به این هدف در همه ی رشته ها ممکن است)، حل مشکلات شخصی، رهایی از اضطراب و افسردگی و دیگر مشکلات خود، کمک به حل مشکلات خانوادگی خود، درآمد بالا و ...
این دلایل خوب هستند ولی زمانی باعث انتخاب اشتباه می شوند که یکی از آن ها، تنها دلیل باشد.
در هر حال ما انسان ها در زمینه های مختلف زندگی، ناگزیر از انتخاب هستیم. اگر کسی در طول عمرش، اکثر انتخابهایش صحیح، عاقلانه، مبتنی بر واقعیت و به دور از توهم و گمان باشد، کارنامه مثبتی از خود به جا خواهد گذاشت. آدم های ناموفق نیز کسانی هستند که در کارنامه زندگیشان، تعداد انتخاب های درست و عاقلانهشان، کمتر از انتخاب های عجولانه، احساساتی و کم عمق و بیپایه آنهاست.
زمان انتخاب لحظه حساسی است. چرا که با این تصمیمگیری ، سرنوشت خودمان را رقم میزنیم. با انتخاب درست میتوانیم از منابع (مادی، مالی، انسانی و اطلاعاتی) به شیوهای مناسب بهرهبرداری کرده و از اتلاف این منابع جلوگیری کنیم.
انتخاب باید با آگاهی صورت گیرد. منظور از آگاهی، دانش نسبت به مسائلی است که انتخاب ما را تحت تأثیر خود قرار میدهد.
ما در محیطی به سر میبریم که عوامل تاثیرگذار بیرونی متعددی در آن وجود دارد. از سوی دیگر، اهداف، ارزش ها، علایق و خواستههایی داریم که مایل هستیم به آنها برسیم.
بدون توجه به واقعیتهای پیرامون قادر نخواهیم بود به آرمان هایمان دست پیدا کنیم. بدون آرزوها و آرمان های درونی نیز محیط پیرامون، ما را به هر سویی میکشد و حاکم مطلق و بیچون چرا بر زندگی ما خواهد شد. آشتی دادن میان عوامل درونی و محیط پیرامون، هنر بسیار بزرگی است.
از این رو باید تلاش کنیم در انتخاب هایمان ضمن توجه به واقعیت های بیرونی، آگاهی لازم را درخصوص جوانب مختلف آن کسب کنیم. کسی که انتخاب میکند، میداند که به دلیل آزادی عملی که از آن برخوردار است، مسئولیت نیز خواهد داشت.
انتخاب رشته برای ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد و در پی آن شغل، به دلیل تاثیر زیادی که در تعیین سرنوشت افراد دارد تحت تأثیر عوامل مختلفی قرار دارد که به دو دسته بیرونی و درونی تقسیم م یشوند. عوامل بیرونی تا حدودی از اختیار فرد خارج است و به صورت غیرمستقیم انتخاب او را تحت تأثیر قرار میدهند. اما عوامل درونی تا حد زیادی در کنترل فرد قرار دارد.
ویژگی های شخصیّتی از جمله عوامل درونی مؤثر بر این انتخاب است که خوشبختانه به راحتی با انجام آزمون هایی قابل تشخیص است. از جمله این آزمون ها، آزمون «NEO» است.
با توجه به تعداد قابل تأمل داوطلبانی که در آزمون کارشناسی ارشد، تصمیم به تغییر رشته دارند و برای این انتخاب در تردید هستند، در گروه آموزشی کیهان بر آن شدیم که در این انتخاب همراه شما عزیزان باشیم. در این همراهی از آزمون NEO استفاده خواهیم کرد.
- در صورتی که مایل هستید این آزمون را برای خود اجرا کنید، به یک کلینیک تخصصی در شهر خود مراجعه کنید. در صورتی که این امکان برای شما وجود ندارد می توانید با کیهان تماس بگیرید و این آزمون را به صورت تلفنی (آنلاین) اجرا نمایید.
🔹اجرای این آزمون برای عموم داوطلبان آزاد است اما برای داوطلبان حاضر در طرح VIP به طور رایگان برگزار می شود.
- نتیجه این آزمون پس از اجرا، توسط مشاور تفسیر خواهد شد.
- (در حال حاضر تفسیر این آزمون در کلینیک کیهان توسط آقای فلاح صورت می گیرد: مشاهده پروفایل )
- این آزمون برای داوطلبان تمامی رشته ها، قابل اجراست.

گروه آموزشی کیهان
ارشد و دکتری روانشناسی
مطالب مرتبط: